Svatý starče Paisiji, co se to děje v naší době s námi a s naší vírou? Proč ji tak snadno ztrácíme?

Povězte dceři siónské: ‚Hle, král tvůj přichází k tobě, tichý a sedící na oslici, na oslátku té, která je podrobena jhu.‘ (Mt 21,5)

Starče, proč mnoho lidí, kteří uvěřili, pak ztratilo víru?

– Pokud člověk nevěnuje pozornost věcem víry a uctívání Boha, pomalu zapomíná a může se stát necitlivým až do bodu, kdy přestane něčemu věřit úplně.

– Starče, někteří lidé říkají, že jejich víra bývá otřesena, když vidí, jak dobří lidé trpí.

I kdyby Bůh spálil všechny dobré (lidi), člověk by neměl začít upadat na mysli, ale měl by pevně ve své mysli uchovávat vědomí toho, že cokoli Bůh dělá, dělá to z lásky. Bůh ví, jak dělat věci. Aby, když dopustí něco špatného, tak aby z toho vzešlo něco lepšího.

– Starče, dnes i věrné děti (ve víře) kolísají, protože ve školách jsou učitelé, kteří vyučují ateismus.

Proč by měli kolísat? Svaté Kateřině bylo devatenáct let a svými božskými znalostmi a moudrostí umlčela dvě stě filozofů.

I protestanti ji mají jako patronku vědy.

Ve věcech víry a záležitostí vlasti není prostor pro ústupky.

Člověk musí být nepohnutelný, pevný.

– Starče, modlil jsem se s vírou k Bohu a on učinil, oč jsem Ho žádal. Teď tu víru nemám. Čím je to způsobeno?

– Je to způsobeno tvou světskou logikou, kterou máš. Sekulární logika otřásá vírou. „Budete-li mít víru a nebudete pochybovat, učiníte nejen to, co se stalo s fíkovníkem; ale i kdybyste této hoře řekli: ‚Zdvihni se a vrhni se do moře‘ – stane se to…“ řekl Pán (Mt 21,21).

V těchto slovech spočívá veškerá základna naší víry. V duchovním životě se pohybujeme ve sféře zázraku. Jedna plus dvě nejsou vždy tři, někdy je výsledkem pět tisíc, jindy dokonce milion.

Chce to mít dobré rozpoložení, dobrou vůli, lásku ke cti a obětavost. Protože když člověk nemá dobrou vůli, nemůže nic pochopit.

Ano, a o Kristově ukřižování proroci řekli tolik podrobností – dokonce i to, co se stane s Jeho šatem, co se stane s penězi za jeho zradu, že s nimi koupí „Hrnčířovo pole“ (srov. Mt 27,1-10), aby tam pohřbívali cizince, nicméně Židé to opět nepochopili v duchu evangelního: „Bezbožný Jidáš to však nechtěl pochopit.“ (3. Antifona, Velký pátek)

Z knihy: „Starec Paisij Svatohorec – Slova V. – Vášně a ctnosti“

Zdroj poučení starce Paisije: Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Zdroj ikony: Byzantine icons

připravil a přeložil Michal Dvořáček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..