Den, kdy dva mladí Řekové strhli nacistickou vlajku z athénské Akropole…

 

Hrdinský čin Manolise Glezose a Apostolose Santase, řeckých bojovníků za svobodu

Manolis Glezos (vlevo) a Apostolos Santas

Ráno 30. května 1941 vylezli na athénskou Akropoli dva mladí Řekové, Manolis Glezos a Apostolos Santas, a strhli odtud nacistickou vlajku. Byl to první odvážný čin odporu proti okupační armádě ve druhé světové válce.

Jedním z nejvíce ponižujících okamžiků nejen pro Řecko, ale i pro celé lidstvo bylo, když byla 28. dubna 1941 na pahorku Akropolis v Athénách, v samotné kolébce demokracie a západní civilizace, vztyčena nacistická vlajka v podobě svastiky.

Byl to den, kdy německé jednotky vstoupily do Athén, aby převzaly kontrolu nad kapitulovaným městem. Okamžik, kdy nacistická vlajka vzlétla k obloze nad Attikou, znamenal počátek tří a půl roku bolesti, hladu a smrti pod surovou botou německého Wehrmachtu.

Přesto dva mladí muži, sotva 18-ti letí, vykonali hrdinský čin, který se později ukázal jako začátek velkého řeckého odporu proti nacistům. Oba mladíci, Manolis Glezos a Apostolos Santas, v noci vyšplhali na návrší Akropole a sundali nacistickou svastiku, čímž zasadili mocné okupační síle Němců symbolický úder.

Sejmutí nacistické vlajky jako akt vzdoru

Byl to odvážný čin, akt hrdého vzdoru, který nakonec pozvedl ducha Řecka a přiměl ho věřit, že Řekové skutečně mohou nacistům odolat. Byla to ukázka síly lidského ducha proti síle zbraní.

Plán mladých mužů strhnout nacistickou vlajku z Akropole byl organizován o několik dní dříve. Přečetli si tehdy vše, co o Akropoli našli v encyklopediích. Nejdůležitější je, že se dozvěděli o přírodních tunelech a štěrbinách na tomto posvátném pahorku a dalších místech, kde by se mohli při útěku ukrýt.

Ráno 30. května 1941 Glezos a Santas v rádiu slyšeli, že Kréta padla do rukou nacistů. Oba mladí muži se rozhodli, že je čas jednat.

Ve 21:30 se v Propylaii shromáždila malá hlídka německých strážců Akropole, kteří se hlasitě bavili a opíjeli se. Oba mladíci přeskočili drátěné ploty a plazili se jeskyní ve svatyni Pandroseion.

Vylezli na lešení archeologů a dorazili až do vzdálenosti několika metrů od stožáru s nacistickou vlajkou, aniž by si jich strážní všimli. Rychlým pohybem sundali nenáviděnou nacistickou vlajku a vrátili se zpět.

Oba studenti, vyzbrojení pouze malým nožem, lucernou a přemírou odvahy, udělali to, co se zdálo být nemožné: Vylezli na 34 metrů (111,5 stop) vysoký vrcholek Akropole, uprostřed noci pod přísným zákazem vycházení, přiblížili se k vlajce a strhli ji dolů. Poté sestoupili opět 34 metrů dolů po skále, prošli prázdnými ulicemi v centru Athén a tiše se vrátili do svých domovů.

Později ve svém životě Glezos a Santas hovořili o pečlivě zorganizovaném činu, o jejich přípravách den předem a také o strachu, který pociťovali při návratu do svých domovů. Měli v každé případě velké štěstí, ale štěstí je vždy na straně odvážných.

Smrt v nepřítomnosti za sejmutí vlajky

1. června vydaly řecké noviny Eleftheron Vima prohlášení německého velitele, v němž se uvádí, že „neidentifikovaným viníkům“, odpovědným za stržení nacistické vlajky z Akropole, byl „v nepřítomnosti“ vynesen rozsudek smrti, to jest trest, který však nebyl nikdy uplatněn.

Brzy ráno si němečtí strážci uvědomili, že vlajka chybí. Nacistické úřady nařídily několik výslechů a do 11 hodin nad Akropolí vlála již nová nacistická vlajka.

Glezos byl během německé okupace zatčen celkem třikrát. Na nějaký čas byl dokonce uvězněn, ale podařilo se mu uprchnout, zatímco Apostolos Santas zcela unikl nepříteli a připojil se k Řecké lidové osvobozenecké armádě (ELAS).

Řečtí vlastenci a odbojáři Apostolos Santas a Manolis Glezos již ve stáří

Apostolos Santas zemřel v Athénách ve věku 89 let v roce 2011 a Manolis Glezos zemřel 30. března 2020.

Doslov

Dnešní příspěvek o hrdinském činu a sejmutí nacistické vlajky na Akropoli zveřejňujeme na pozadí jiné, ještě aktuálnější události, k níž došlo přesně před 80 lety. Jde o tragickou vzpomínku na oběti a zabité řecké občany z malé krétské vesnice Kandanos, v prefektuře Chania. Ta se totiž stala místem jednoho z nejhorších nacistických zvěrstev během druhé světové války v Řecku.

Dne 3. června 1941 němečtí okupanti zcela zničili vesnici Kandanos v Chanii a popravili zde 180 jejích obyvatel jako odplatu za odpor, který tito obyvatelé kladli během bitvy na Krétě ve dnech 20. – 31. května 1941. Jedná se o jeden z nejzávažnějších válečných zločinů Němců v Řecku.

Připravil a přeložil Michal Dvořáček.

Podle:

Philip Chrysopoulos (30. května 2021)

Odkaz na původní článek:

The Day Two Teenage Greeks Took Down the Nazi Flag from the Acropolis

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..