Každý křesťan, který napodobuje víru Abraháma, je Abrahámovým dítětem…

V Bohu moudrá slova
otce Epifania Theodoropoulose

(Díl první)

– Starče, někteří lidé říkají o Starém zákoně: „Dějiny Židů přece nemáme studovat.“

– To ale není židovský příběh. Je to prehistorie našeho Pána Ježíše Krista. A takto by tomu každý měl rozumět.

– Abraham, Izák a Jákob mohou být tělesnými předky Izraelitů, ale z duchovního pohledu jsou to naši předci. To říká apoštol Pavel: „ Z toho vidíte, že synové Abrahamovi jsou lidé víry. Písmo předvídalo, že Bůh ospravedlní pohany na základě víry, a tak předpovědělo Abrahamovi: „V tobě dojdou požehnání všechny národy.“ Lidé víry tedy docházejí požehnání s věrným Abrahamem.“ (Gal 3,7-9)

– Hospodin přece Židům řekl: Nemyslete si, že když řeknete: Máme otce, Abraháma, že to má nějakou hodnotu, poněvadž nežijete v souladu s tím, jak žil Abrahám.

Křesťanský lid je duchovní Izrael, tj. „Izrael podle ducha“. Každý křesťan, který napodobuje víru Abraháma, je Abrahámovým dítětem. A nikoli Židé, kteří odvrhli Mesiáše, kterému Abraham uvěřil a kterého očekával. Všichni spravedliví ve Starém zákoně očekávali Mesiáše, stejně jako Jákob a ostatní patriarchové. A rovněž bohovidoucí prorok Mojžíš, který řekl: „Hospodin, tvůj Bůh, ti zprostřed tvých bratrů vzbudí proroka, jako jsem já – toho poslouchejte.“ (Dt 18,15)

Svatí Starého zákona jsou proto našimi předky v duchu. Představa, že Starý zákon je příběhem židovského lidu, je zkreslená. Pravdou je, že jde o prehistorii křesťanství. Je to prehistorie samotného našeho Pána Ježíše Krista.

Zdroj: Αρχιμ. Εφραίμ Χαλή, Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ Π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ. Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη.

https://www.koinoniaorthodoxias.org/martiria-kai-didaxi/logia-tou-patros-epifanioy-theodoropoulou/

17 Φεβρουαρίου 2020

Λόγια του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου

π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..