Moje hudba je inspirována pravoslavnou církví… Díky tomu jsem se mohl dotknout srdcí lidí.

Sir John Tavener
(28.1.1944 – 12.11.2013)

Vzpomínka na významného pravoslavného
skladatele duchovní hudby

„Když skládám hudbu, vždy mám před očima obraz našeho Spasitele.“

Sir John Tavener, jeden z největších britských skladatelů klasické hudby, jehož dílo zaznělo také např. při pohřbu princezny Diany, zemřel před 5 lety (2013) ve věku 69 let ve svém sídle v jihozápadní Anglii.

Tavener studoval na Královské hudební akademii a zanechal po sobě bohaté skladatelské dílo pěti dlouhých desetiletí, které zasvětil především hudbě. Stal se mezinárodně proslulým zejména pro dvě svá díla: „The Protecting Veil“ (Ochranný závoj) a „Song for Athene“ (Píseň pro Athene), které bylo předvedeno při pohřbu princezny Diany roku 1997.

Značná část jeho díla se týká církevní hudby a není složité vypozorovat, že jeho skladby byly inspirovány a vlastně i založeny na liturgických principech a tradicích Ruské pravoslavné církve. Sám John Tavener byl pokřtěn jako pravoslavný křesťan ve věku 33 let (křest v roce 1977 vykonal sám metropolita Anthony Bloom).

Tavenerovo zdraví se však postupně zhoršovalo. Zatímco ve čtvrtém desetiletí svého života utrpěl cévní mozkovou příhodu, v roce 1990 byl u něho diagnostikován Marfanův syndrom (tzv. Dolichostenomelie), který představuje genetickou poruchu pojivové tkáně a způsobuje vážné srdeční onemocnění. V roce 2007 utrpěl srdeční infarkt.

James Raston, generální ředitel Chester Music, složil pochvalné Slovo při příležitosti zesnutí Sira Johna Tavenera a poznamenal na jeho adresu, že byl mužem se silným přesvědčením, obrovským vnitřním teplem, vírou a humorem. „John Tavener byl jedním z nejvýznamnějších a nejinspirativnějších osobností hudby posledních 50 let,“ řekl.

V roce 2000 byl Johnu Tavenerovi udělen šlechtický titul „Sir“ za jeho přínos hudbě. Sir John Tavener byl ženatý a měl tři děti.

„Od dětství jsem cítil určitý metafyzický rozměr, duchovně vnímaný smysl reality kolem nás. Jednou jsem vešel do ruského pravoslavného chrámu v Londýně a cítil se jako doma. Bylo to velmi prosté: Byl jsem jako ve svém domě a doslova jsem se tam tak cítil.

Narodil jsem se ve Velké Británii a v mých žilách proudí skotská krev. Co do vyznání, byl jsem dříve presbyterián, což je ale z pohledu náboženského značně vzdálené křesťanské ortodoxii. Nejúžasnější věc byla, že jsem necítil a neměl žádný účel, neexistovala žádná logika v tom, co jsem učinil. Jistě, jsou lidé, které si Bůh vyvolil, ale nic není náhodné…

Moje hudba je inspirována pravoslavnou církví. Díky tomu jsem se mohl dotknout srdcí Britů způsobem, o němž jsem nikdy ani nesnil a s nímž jsem se nikdy před tím nesetkal.“ (John Tavener)

Věčná památka!

Zdroj: Proskynitis Blog spot (o. Georgios Konispoliatis)

Užitečné odkazy a ukázky sklade tohoto pravoslavného skladatele:

John Tavener – The Protecting Veil (for cello and orchestra)

Tavener: Song for Athene (King’s College Choir, Cambridge)

John Tavener – Eternity’s Sunrise

John Tavener – The Bridegroom

John Tavener – Funeral Canticle (The Tree of Life) FULL VERSION

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..