Svatý Nektários Eginský radí, abychom usilovali předně o lásku!

Svatý Nektarios Eginský

Usilujte o lásku!

Usilujte o lásku! Hledejte lásku! Proste Boha každý den o lásku. Spolu s láskou přichází také celé množství dalších blah a ctností. Milujete, abyste byli milováni ostatními i vy.

Dejte Bohu celé vaše srdce, abyste žili v lásce. „A kdo přebývá v lásce, přebývá v Bohu a Bůh v něm.“ (1 Jan 4,16)

Musíte věnovat velkou pozornost vašim vzájemným vztahům a přijímat druhé osoby s velkou zbožností jako osoby posvátné, jako Boží obrazy. Nikdy proto nehleďte na jejich tělo anebo jejich krásu, ale vždy pozorujte duši vašich bližních.

Buďte si vědomi pocitu lásky, protože když srdce není zahříváno čistou modlitbou, láska je pak v nebezpečí, že se stane tělesnou a nepřirozenou, a hrozí nebezpečí, že jako taková (láska) zatemní mysl a popálí samo srdce.

Musíme každodenně zkoumat, zda se naše láska nevzdaluje z pouta naší společné lásky v Kristu, zda stále ještě vychází z plnosti naší lásky k Pánu.

Ten, kdo bdí, aby zachoval svou lásku čistou, panenskou, bude uchráněn před pastmi „zlého“, který naopak usiluje, aby postupně, krůček za krůčkem, proměnil naši křesťanskou lásku na lásku „obecnou“ a „sentimentální“.

Zdroj: Φίλοι του Αγίου Όρους/Agion Oros – Mount Athos

Další užitečné zdroje:

Oslava svátku sv. Nektária v pravoslavné Africe

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/24978-eortes-ton-agion-arxaggelon-kai-agiou-nektariou-stin-im-katagkas-foto

 
Αγίων Αρχαγγέλων - Αγίου Νεκταρίου Ι.Μ. Κατάγκας

 

Tropar ke sv. Nektáriovi:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..