Najednou se z někoho, kdo běžel pro vejce, stal svatý…

Opravdu přichází Boží blahodať až se
skutkem milosrdenství?

Protopresbyter Nikolaos Loudovikos,
profesor dogmatiky a ředitel Vyšší církevní akademie v Soluni 

Otec Nikolaos Ludovikos

Ne, Boží blahodať nepřichází na základě skutku milosrdenství. Je tomu právě naopak. Pravý skutek milosrdenství, pravá almužna, ta přichází při působení blahodati.

Když se člověk pokouší napodobovat lásku, je jako dítě, které se před tím, než promluví, snaží napodobit ty, kdo mluví, a dělá při tom nesrozumitelné výkřiky a gesta, dokud se mu nepodaří promluvit. Taková jsou i naše díla, dokud nepřijde blahodať. Tímto způsobem ukazujeme naši volbu a záměry.

Podobná událost se odehrála také u ctihodného Siluána Svatohorce.

Byla Pascha.

Svatý Siluán se šel modlit do lesa, s načerveno obarveným paschálním vejcem v kapse. Při cestě potkal starce jeden z pracovníků kláštera a říká svatému Siluánovi: „Kristus vstal z mrtvých, otče! Máte pro mě nějaké vajíčko?“

Svatý vytáhl své vlastní paschální vejce z kapsy a dal mu ho. Ten člověk se ho poté znovu zeptal, zda má ještě další vejce, protože v ubytovně jsou dva, on i jeho známý. Svatý Siluán okamžitě zanechal modlitby a mnohomluvnosti a rychle spěchal zpět do kláštera, aby přinesl další vejce. A v tu chvíli do jeho vnitra vstoupila velká Boží láska k lidskému pokolení. Najednou se z někoho, kdo běžel pro vejce, stal svatý. Jak říká sám svatý Siluán, byl zcela paralyzován a nemohl ani vstát ze země, jak by zasažen Boží blahodatí.

Siluánův pokus napodobit božskou lásku pohnul a dojal i samotného Hospodina, který v tu chvíli sestoupil a dal mu zkušenost lásky k lidstvu v Duchu Svatém. Tímto způsobem zapůsobil Boží zásah. Stejným způsobem i my, když budeme směrovat k dobru, když půjdeme ve šlépějích dobrotivosti, když půjdeme za láskou, pak bude Boží blahodať pohnuta a přijde a udělí nám věci, které jsme ani nečekali. Potom se člověk stane milosrdným, aniž by vykonal byť jen jediný skutek milosrdenství. A to znamená, že již v tu chvíli bude povýšen na vyšší úroveň nazírání Boha. Tady se totiž jedná o zakoušení samotného Boha.

 

Zdroj: π. Νικόλαος Λουδοβίκος. Η χάρη του Θεού έρχεται με την ελεημοσύνη;

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..