Prosme naše svaté, ať se za nás u Boha přimlouvají, aby On „odpuštění prohřešení daroval duším naším“!

Podle homilie starce Georgia Grigoriatského (†)

Prvořadou starostí křesťanů musí být neustálý zápas za očištění duše od vášní a léčba duševních nemocí…

 Vzácná fotografie starce Paisije držícího ikonu svatého
velkomučedníka Pantelejmona

V troparu ke svatému velkomučedníku Pantelejmonovi, jehož památku si připomínáme každoročně 27. července (9. srpna), prosíme světce, aby se za nás přimlouval u Boha, aby Hospodin „odpuštění prohřešení daroval duším naším“.

Dalo by se očekávat, že od tak velkého lékaře, jakým je svatý Pantelejmon, budeme žádat lék na naše tělesné nemoci. Církev ale prosí o uzdravení duševních nemocí, vášní, které jsou často příčinou tělesných nemocí a které jsou také nejhorší. Neboť tělesné nemoci mohou člověku přinést i určité dobro – duševní dobro – a přivést ho k pokání, avšak nemoci duše, tedy vášně, vedou k věčné smrti. Proto prvořadou starostí křesťanů a zvláště mnichů musí být neustálý zápas za očištění duše od vášní a léčba duševních nemocí.

Když se objeví nějaká vážná a nevyléčitelná nemoc, začneme pociťovat velké obavy a hledáme vhodného lékaře, vhodné léky a tu správnou nemocnici. Dokonce jsme odhodláni jet i do zahraničí, jen abychom se uzdravili.

Nemocí duše se ale netrápíme tak, jak bychom měli. A je zcela jisté, že my všichni, včetně nás mnichů, nejsme vůbec zdraví. Máme i duševní nemoci, které dobře známe a o kterých není nyní třeba nějak podrobně hovořit.

Je naopak dobré prosit Boha s velkou bolestí, než odejdeme z tohoto světa – protože pak už bude pozdě –, aby nás Boží blahodať uzdravila z různých našich duševních nemocí na přímluvy svatých, Přesvaté Bohorodice a zejména námi oslavovaného velkého a nezištného lékaře celého lidstva – svatého Pantelejmona.

(Από το βιβλίο: † Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΟΡΤΕΣ ΑΓΙΩΝ (ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1981-1991) Β’. Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2016, σελ. 244)

Zdroj: https://www.koinoniaorthodoxias.org/agiologio-eortologio/o-agios-megalomartys-panteleimon/

připravil a přeložil Michal Dvořáček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..