Jeho přítel Kolja si přál, aby mohl svého careviče alespoň ještě jednou v životě spatřit…

Svatý carevič Alexej Nikolajevič

Video „Ztracený život Alexeje Romanova“ s vyprávěním Jonathana Jacksona

Paul Gilbert

Video s názvem „The Lost Life of Alexei Romanov“ (Ztracený život Alexeje Romanova) je nejnovějším ze série videí vytvořených publikací Mesa Potamos Publications, vydavatelů knihy „The Romanov Royal Martyrs: What Silence Could not Conceal“ (Svatí carští mučedníci Romanovští: Co nemohlo být skryto před tichem). To je moje osobní volba pro knihu roku 2019 o Romanovcích.

V tomto 38 minutovém videu v anglickém jazyce si zaslouží pozornost zejména následující fotografie a týdeníky:

Porovnejte obraz Alexandry, která drží svého novorozeného syna (1:39) s obrazem na utrápenou carevnu (4:46) – kde je patrný šokující rozdíl. Ubohá Alexandra vypadá unaveně, fyzicky i emocionálně vyčerpaná z bdění a péče o svého nemocného syna.

Záběry z týdeníku na 5 dětí smějících se a hrajících si na palubě carské jachty „Standart“ (od 5:37 do 6:43) mě přivedly k úsměvu. Oba dva záběry však brzy přešly do zármutku, když jsem si uvědomil, jak hrozný osud je čeká.

(11:00) Zde vidíme děti pochodovat kolem studny, která se nachází na italském nádvoří v paláci Livadia na Krymu, jak nesou květované transparenty pro slavnost “Dne bílých květů“, přičemž každé z dětí mělo na krku fotoaparát Kodak.

(20:21) Tady vidíme „rošťáckého“ Alexeje, jak vrhá sněhovou kouli na svého učitele Pierra Gilliarda, jen aby se vzápětí otočil a uvědomil si, že jeho žert byl zachycen kamerou, což ho donutilo se smát a utéct.

(23:16) Jonathan Jackson čte dopis, který napsal Alexej svému příteli Nikolaji Vladimirovičovi Derevenkovi, přezdívanému „Kolja“ (1906-2003), který byl objeven po vraždě v Ipaťjevově domě. Alexej uzavírá dopis prorockými slovy „Konec“. Poté, o mnoho let později, byl s „Koljou“, již stařičkým pánem, natočen velmi dojímavý rozhovor.

Jeden z nejdojímavějších okamžiků ve videu nadchází v čase „25:58“. Vidíme zde Alexeje sedícího v automobilu s ministrem carského dvora, hrabětem Vladimírem Frederiksem (1838-1927).

(26:11) Alexej se náhle otočí, usměje se a kývne na kameru na znamení rozloučení. Je to ten nejpříhodnější závěr celého dokumentu.

Vypravěč Jonathan Jackson na konci nabízí srdečný rozhovor. Jackson, oddaný pravoslavný křesťan, sdílí s diváky svou lásku ke svatým carským mučedníkům. Jeho slova budou jistě reflektovat myšlenky mnoha diváků, bez ohledu na jejich víru anebo vyznání.

Paul Gilbert na závěr dodává:

„Osobně mě toto video o carevičovi Alexejovi hluboce dojalo. Výjimečné záběry z novin a dokumentů oživují vzpomínku na následníka trůnu. To celé, v kombinaci s černobílými archivními fotografiemi, ohromujícími barvami Olgy Širininy a vyprávěním Jonathana Jacksona, činí tento dokument jedním z nejlepších videí, která byla dosud vydána publikačním domem „Mesa Potamos“.“

Svatí carští mučedníci, modlete se za nás k Bohu!

podle níže uvedených pramenů připravil a přeložil Michal Dvořáček

Poznámka:

Toto video je vytvořeno v rámci projektu knihy „Romanovští carští mučedníci“, což je impozantní 512-ti stránková kniha s téměř 200 černobílými fotografiemi a 56-ti stránkovou fotografickou přílohou s více než 80 vysoce kvalitními obrázky, kolorizovanými uznávanou ruskou umělkyní Olgou Širininou (Klimbim).

© Paul Gilbert. 16 December 2020

Užitečné odkazy:

Romanov Book of the Year for 2019: ‘The Romanov Royal Martyrs’

https://www.romanovs.eu/en-book

“Judge Not Lest Ye Be Judged” – in Defence of Empress Alexandra Feodorovna

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..