Poučení svatého starce Paisije Svatohorce

Přišli jsme na zemi, abychom zde složili zkoušky. Snažme se, abychom zde získali alespoň
duchovní základ…

„Roky utíkají rychle a lidé stárnou. Neseďte tedy na křižovatce. Vyberte si kříž podle své ctnosti, kráčejte jednou ze dvou cest požehnaných naší Církví a nezůstávejte pozadu.

Následujte Krista až k Jeho Ukřižování, pokud se chcete radovat ze Vzkříšení.

Jde o to být posvěcen, stát se pozemským andělem a kráčet pomocí našich „duchovních křídel“ až do Ráje. Přijde doba, kdy se i ti, kdo nevěří nebo věří jen trochu, změní a připustí, že lidem a společnosti pomáhá pouze Církev.

Bůh může za vteřinu přimět všechny lidi na světě činit pokání, pokud by trochu otočil knoflíkem a způsobil zemětřesení po celé zemi. Každý by okamžitě zvolal „zhřešil jsem – zhřešil jsem“ a začal by se modlit a činit sliby.

Ale po týdnu by zase každý běžel za svou zábavou.

Nad věřícím, který se zpovídá a přichází do svatého chrámu, nemá ďábel žádnou moc. Nad tím, kdo není věrný (kdo v Pána nevěří) a dává (ďáblovi) právo, nad ním má on velkou moc. Takového člověka může (ten zlý) ve vteřině roztrhat na kousky.

Přišli jsme na zemi, abychom zde složili zkoušky. Snažme se, abychom zde získali alespoň duchovní základ, abychom později získali Ráj, protože v září se už žádné opakované zkoušky konat nebudou…

Bojujme ze všech sil, abychom získali Ráj.

Bez zápasu do něj nikdo nemůže vstoupit. Musíme si zamilovat úsilí, a ne se dívat na to, co je snadné.

Když člověk nemiluje Boha, nemiluje ani své rodiče, ani svého bližního, ani svou vesnici, ani svou domovinu, a nakonec je tento člověk naprosto k ničemu.

Důstojnost člověka je tím nejvyšší čestným Dřevem, neboť takový čestný člověk poté dostává také božskou pomoc.

Zdroj: vimaorthodoxias.gr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..