Pravdivá láska v Kristu v souladu s poučeními starce Paisije

Svatý starec Paisij Svatohorec
v dialogu s protestantem

O úctě k ikonám, k Přesvaté Bohorodici,
o modlitbě a dalších praktických
a věroučných otázkách

 

Zaujat rozhovorem s poutníkem před svou kelií Panagudou
Svatá Hora Athos

Slovo úvodem

Následující rozhovor mezi ctihodným starcem Paisijem a jedním zbožným mladým mužem, který se před tím nechal obelstít věroučně zhoubným čili heretickým učením protestantské víry, byl zveřejněn v roce 1995 v ročence Monastýru sv. Řehoře „Ο Όσιος Γρηγόριος“.

Blažený a ctihodný starec Paisij díky svému rozhovoru s tímto mladíkem, na jehož znepokojivé existenciální otázky odpovídal zdánlivě prostým a jasným způsobem, zachránil i tuto konkrétní duši (mladého muže) před jistou záhubou a znovu ho přivedl zpět do lůna Pravoslavné církve.

Tehdejší představený svatohorského monastýru sv. Řehoře, otec archim. Georgios (+2014), udělil své požehnání ke zveřejnění tohoto článku a tím i celého rozhovoru na jednom z pravoslavných blogů, odkud čerpáme při našem překladu také my.

Přepis rozhovoru

V určitém okamžiku jsem se rozhodl, že zajdu do pravoslavného chrámu. Vyzpovídal jsem se a začal jsem přicházet také častěji ke svatému Přijímání (svaté Eucharistii). Ve svém nitru mne však nadále znepokojovaly některé vážné otázky, na něž jsem tehdy ještě nenacházel vhodnou odpověď. Snažil jsem se proto navštěvovat různé duchovní otce a teology, ovšem bez nějakého valného výsledku.

Závažná nemoc vyžaduje specializovanější „nemocnici“

„Kostasi, ať se budu snažit sebelépe, ty se stejně nenecháš ničím ani nikým přesvědčit. Je tomu proto, že chceš pochopit Boží tajemství svým vlastním rozumem (logicky). To není pravoslavný způsob (řešení věcí). Pouze jedna věc tě může zachránit: ‛Pojeďme spolu na Svatou Horu Athos. Chceš?’“, vybízel Kostase jeho přítel, který ho později přivedl na Svatou Horu a za starcem Paisijem.

Byl to jakýsi vnitřní impuls, který přičítám archim. Georgiovi, k němuž mne, jak dnes věřím, přivedl sám Bůh. Jelikož jsem s tím souhlasil, získal jsem informace
o jednom velkém „chirurgovi“ (jeho vlastní pojmenování starce Paisije, za nímž později přišel osobně pro pomoc). Tato známá osoba žila právě tehdy na Svaté Hoře. Tou osobou nebyl nikdo jiný než starec Paisij. A tak jsme se za ním vydali.

Později jsem se dozvěděl, že jeden požehnaný starec z Pyrgu na moji adresu tehdy uvedl: „Pokud ho přijme otec Paisij, prospěje mu to, pokud ho nepřijme, dopadne pak kvůli své pýše špatně.“ A měl pravdu… Ještě, že Kristus prolil svou krev za naše hříchy. Sláva Jeho svatému jménu!

Pokusím se nyní co nejvěrněji přetlumočit rozhovor s otcem Paisijem, jak k němu tehdy došlo.

Více a dokončení viz níže uvedený odkaz:

Pravdivá láska v Kristu_Starec Paisij v rozhovoru s jedním protestantem

Zdroj: Láska v Kristu (Agapi en Xristo)

https://agapienxristou.blogspot.com/2018/08/blog-post_8.html

Časopis: ΔΙΑΛΟΓΟΣ

10.7./28.7.2018

přeložil Michal Dvořáček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..