Oddejme se Kristu, nestrachujme se a prosme, aby se děla Boží vůle…

„Církev nemůže existovat bez svatých“
Otec Simeon Kragiopoulos (†)

„Církev, která činí vše dobře a v dokonalé míře, ustanovila i tento svátek (viz „Všech svatých“). Takže máme Svatý (strastný) týden, Velikonoce, Letnice, máme i ostatní svátky, máme také svátek Všech svatých.

Žádné Boží dílo, od Narození Páně až po Sestoupení Ducha Svatého, nebylo konáno nadarmo. Svým způsobem bylo vše potřebné ke vzniku plodů, a tyto plody existují dodnes. Plody mají za úkol lidi posvěcovat. A lidé se stávají posvěcenými od prvního okamžiku až dodnes. A takto má křesťanský život smysl, pokud přijmete za svůj tento záměr a očekáváte, až Duch Svatý přinese toto ovoce do vaší duše, to znamená, že vás posvětí a spasí.

Díky tomu lze pochopit, že Církev nemůže existovat bez svatých. Jsou někteří, kteří proti svatým vedou nesmyslný zápas, ale tito ubozí lidé nechápou, že Církev nemůže existovat bez svatých, protože celé Kristovo dílo bylo vykonáno proto, aby mělo tento účinek, tedy spasit a posvětit lidi. A proto od první chvíle Církev přijala svaté. Od prvních dnů se věřící nejen shromažďovali, aby poslouchali kázání Apoštolů, slavili božskou liturgii a vedli (duchovní) zápas proti pronásledovatelům Církve – a tito mučedníci obětovali své životy, prolili svou vlastní krev –, ale současně s tím také uctívali ostatní svaté. Přeživší uctívali ty, kteří se obětovali pro svou lásku ke Kristu. Pro svou víru v tyto hodnoty a svou oddanost Kristu byli uctíváni jako svatí, a každý z ostatních si přál mít stejný (tj. mučednický) konec svého života.

My se dnes nacházíme v lepší pozici než lidé tehdy, v prvních letech, kdy byla Církev založena. Protože tehdy lidé Boží pravdu pouze slyšeli, ale ještě neviděli, co tato Boží pravda může učinit, to znamená, že lidi posvěcuje – činí z lidí světce. Nejprve (se takto posvětili) Apoštolové a pak všichni ti, kteří naslouchali jejich kázání. Ale my – poté, co uplynuly dva tisíce let – jsme viděli, co tato evangelní pravda skutečně vytváří, co činí Duch Svatý, který působí v Církvi. Avšak pozor, dnešní učení (Církve) není jen „učením“. Co je psáno, není jen psáno. To vše (co bylo sepsáno) posvětily miliony duší. A díky Bohu, ano, díky Bohu, i dnes jsou tyto duše stále posvěcovány.

Co nám vlastně brání v tom, abychom postupovali jako všichni svatí, všichni ti, kteří byli osvíceni Duchem Božím a které dnes oslavujeme? Tj., abychom se oddali Kristu, aniž bychom se strachovali o to, co se stane, a vůbec o tom neuvažovali. Nebrání nám v tom nic. Cokoli Bůh dovolí, ať se nám stane. My poslouchejme Krista, a to bezpodmínečně, a říkejme: ‚Cokoli dovolíš, můj Bože, ať je požehnáno. Ať se stane Tvoje svatá vůle.‘”

připravil Michal Dvořáček

Z knihy: Otec Simeon Kragiopoulos (†), „(…) přijali jsme Ducha nebeského”, 2. vyd., Panorama Thessaloniki, 2016, str. 327, 332, 335 (úryvky).

Zdroj:

Δεν μπορεί να υπάρχει η Εκκλησία χωρίς αγίους

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..