Metropolita Athanásios Lemesský hovoří o tom, jakou moc má svatý Kříž a jak a kdy ho máme správně užívat…

„Pilát dal napsat nápis a připevnit jej na kříž. Stálo tam: Ježíš Nazaretský, král židovský.“ (Jn 19,19)

Metropolita Athanásios Lemesský

„Lidé, kteří činí znamení kříže nebo kříž na svém těle nosili, byli zachráněni před mnoha těžkostmi a mnoha problémy a mnoha velkým zlem, které je čekalo.

A také svatý starec Paisij říkával lidem, kteří měli různé osobní potíže:

„Vidíte své děti, jak jsou nervózní a jak křičí, jak vyvádějí? Přežehnejte své děti křížem a také v noci, když vaše děti spí, běžte a učiňte nad nimi znamení kříže.

A rovněž tehdy, když jim nesete sklenici s vodou, učiňte nad ní znamení kříže „Ve jménu Otce i Syna i Svatého Ducha“, ať je voda posvěcena. Ať ji vaše dítě pije a posvětí se, ať do své duše přijme Boží blahodať, a tak bude požehnáno a posvěceno.“

A skutečně, mnohokrát jsme byli svědky toho, jak se mnoho lidí obměkčilo, jak se mocí kříže zklidnilo, jak získalo zpět své zdraví, a také malé i starší děti a lidé nemocní získali mocí svatého kříže velký užitek a hojnost Boží blahodati.

Mnohokrát se také udály různé věci, které takto učinil Bůh, jež obrátily na ruby přírodní zákony a přirozený běh událostí.

Naučme se tedy správně činit znamení kříže našeho Krista. Je škoda mít tak všemohoucí, mocnou, ba nejmocnější zbraň, a takto ji marnit, ať už svou nedbalostí, nebo tím, že ji nepoužíváme.

My vůbec netušíme, jak je to důležité a jakou moc nám kříž dává a jakou mocí nás znamení kříže zapečeťuje, jak nepřemožitelně vše chrání, údaje, věci, naše domovy, kdekoli bychom se nacházeli.

Ať již přicházíme domů nebo naše domovy naopak opouštíme a vycházíme ven, ať jedeme autem (přičemž v autě vždy znamenejme křížem volant… ve jménu Nejsvětější Trojice), zkrátka, ať jsme kdekoli, všude čiňme znamení kříže.

Na přímluvy Přečisté Matky Tvé i všech svatých Tvých, Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nad námi!“

Zdroj: Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Podle článku metropolity Athanásia Lemesského na Iieramonopatia.gr

připravil a přeložil Michal Dvořáček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..