Otec Serafím Rose říká, že pouze Kristova moc zjevená lidskému srdci bude mít sílu překonat každé zlo…

Úplná pravda je pouze v křesťanství, v Božím zjevení sebe sama lidstvu.

+ Blahoslavený otec Serafím Rose

„Pravoslaví není jen tradice jako každá jiná, ani pouhým předáváním duchovní moudrosti z minulosti; je to Boží pravda tady a teď, která nám poskytuje okamžitý kontakt s Bohem, jaký žádná jiná tradice předat nedokáže.

V jiných tradicích existuje mnoho pravd, a to jak těch, které se tradují z minulosti, když byli lidé blíže k Bohu, tak i těch, které objevili nadaní lidé díky dosažením své mysli.

Nicméně, úplná pravda je pouze v křesťanství, v Božím zjevení sebe sama lidstvu.

Vezměme si pouze jeden příklad: v jiných tradicích existuje učení o duchovním obelstění, ale žádné z nich není tak důkladně zdokonalené jako učení pravoslavných svatých Otců. A co je důležitější, tyto lsti onoho „zlého“ a naší padlé přirozenosti jsou tak všudypřítomné a tak důkladné, že jim nikdo nemohl uniknout, ledaže by byl po ruce milující Bůh zjevený křesťanstvím, aby nás od nich osvobodil.

Podobně: Hinduistická tradice učí o konci Kali Yugy (čili Kalijugy, známé též jako Temný věk v hinduistickém cyklickém pojetí dějin) mnoho pravdivých věcí; ale ten, kdo zná tyto pravdy pouze ve své mysli, bude bezmocný odolat pokušením té doby, až nastane, a mnozí, kteří uznají Antikrista (Chakravarti), když přijde, ho přesto budou uctívat.

Pouze Kristova moc daná srdci bude mít sílu odolat mu.“

Zdroj: The Eastern Orthodox Church

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..