Metropolita Nektários Kerkyrský naznačuje, jak se navrátit zpět do ztraceného Ráje!

Zvolili jsme si nezávislost na Bohu, a také proto jsme byli vyhnáni z Ráje, kam se nyní toužíme vrátit…

Ve svém projevu k věřícím vladyka Nektários, řecký pravoslavný metropolita Kerkyry, zdůraznil, že půst je příležitost přemýšlet o podstatě naší svobody, která je nejen fyzická, ale především duchovní.

Zapomněli jsme, že hřích znamená přestoupení Boží vůle, které otřásá a ničí naše obecenství s Bohem. Také proto je člověk vyhoštěn z Ráje, protože si zvolil svou autonomii, nezávislost na Bohu, a nadále se od Něj odděluje.

Naše Církev nám připomíná, že první Adam se spolu s Evou oddělil od Boha a Ráje.

Druhý Adam, náš Pán Ježíš Kristus, se stává člověkem, vtěluje se, obnovuje nás, umožňuje nám dosáhnout zbožštění, pomáhá nám začít od začátku, pokud chceme žít v Ráji naší Církve, v našem svátostném sjednocení s Bohem, prostřednictvím účastenství na Jeho Těle a Krvi, skrze poskytování almužen a skutků milosrdenství, skrze pokání, skrze pravdu a naše rozhodnutí být plně zasvěceni Bohu.

Naše duše se tak díky tomu stává tvárnou a vnímavou, když se „omluvíme“ našemu bratrovi, neboť tak se může Boží blahodať usídlit i v něm…

Zdroj:

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6996322_mitropolitis-kerkyras-i-oysia-tis-eleytherias-den-einai-mono-i-somatiki-alla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..