Kdy máme poslouchat biskupa…

Moudrá slova metropolity florinského Augustina (Kantiotise, 20.4.1907 – 28.8.2010)

Lidé budou poslouchat biskupa jen tehdy, když bude on sám poslušný vůči svatému Evangeliu…

Biskup musí poslouchat Evangelium. A proto, je-li biskup vysvěcen, je vysvěcen pod Evangeliem, což znamená, jak říkají Otcové, že lidé budou poslouchat biskupa pod jednou podmínkou, když i biskup bude poslušný vůči Evangeliu.

Když ale biskup neposlouchá (a neřídí se podle) Evangelia ani nejedná podle posvátných Kánonů, pak duchovenstvo a lid nejsou povinni biskupa poslouchat. V případě rozporu mezi Evangeliem a učením biskupa, když nastane nějaké dilema, je vhodnější upřednostnit ono evangelní: „Více sluší poslouchati Boha než lidí.“ (Sk 5,29)

A pak jsou zde také hrdinští duchovní a mniši, dokonce i obyčejní laici, v případech, kdy biskupové mlčí a mlčí také jejich kazatelny, neboť pak má každý duchovní a laik právo a je povinen říkat ona slova, která si biskup nedovolí říci buď ze zbabělosti anebo kvůli tomu, že je nabádán světským duchem, nebo dokonce ze zlého mínění. A když byly kdysi umlčeny oficiální kazatelny, pak prostí a pokorní mniši a lidé, ženy i muži, jali se šířit pravoslaví.

Nezapomínejme, že Rumunsko se osvobodilo z Ceausescova režimu pomocí jednoho neznámého duchovního, který zažehl záblesk svobody a svrhl Ceausescův diktátorský a tyranský režim. Každý kněz proto není v žádném případě otrokem svého nadřízeného metropolity (biskupa), ale musí poslouchat svého biskupa pouze za předpokladu, že biskup bude průkopníkem posvátného zápasu…

Zdroj: Χριστιανική Σπίθα, Μάϊος 2007. Γνώρισε το μεγαλείο της Ορθοδοξίας Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη

Zveřejněno na „Exapsalmos.gr“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..