Podivuhodné vyprávění o modlícím se starci Jakovovi a ptácích zpívajících v duchu modlitby ve větvích košatého platanu…

„Je jako hořčičné zrno, které člověk zasel do své zahrady; vyrostlo, je z něho strom a ptáci se uhnízdili v jeho větvích.“ (Lk 13,19)

„Jednou o Vánocích šel vladyka Neofytos, současný metropolita Morfu, když byl ještě student, do kláštera ctihodného Davida na Evii.

Po vánočním bděním, po chvilce odpočinku, se s kamarádem rozhodli projít směrem k oblasti Agioneri, kde bylo mnoho platanů a protékala tam řeka.

Když šli směrem k Agioneri, zaslechli někoho velmi sladce zpívat:

„Kristus se rodí, oslavujte Ho! Kristus přichází z nebe, vítejte Ho! Kristus je na zemi, povznášejte se! Zpívej Hospodinu všecka země!“

Jak se blížili k místu, odkud se ozýval zpěv, uviděli starce Jakova (Tsalikise), jak klečí v dutině košatého platanu a modlí se se zdviženýma rukama, a při tom recituje slova této vánoční katavasie ke svátku Narození.

Ale to nejpodivuhodnější, co spatřili, bylo, jak se lesní ptáci shromáždili a poletovali nad tímto platanem, zatímco ostatní si posedali na okolních stromech, takže to vypadalo, jako by platany měly najednou listí, které tou dobou obvykle opadává, neboť bylo zrovna zimní období.

Když starec Jákovos oba mladíky uviděl, přestal zpívat a všichni ptáci se v přítomnosti obou kolemjdoucích „cizinců“ rozlétli pryč.

Boží muž povstal a řekl jim:

„Děti moje! Moje radost z Kristova narození byla tak veliká, že jsem ji nemohl snést sám, a proto jsem si řekl: „Proč nejdeš, hloupý Jakove, do lesa zpívat „Kristus se rodí, oslavujte“?

A jak jsem tak zpíval, slétli se sem všichni ptáci a také oni zpívali spolu se mnou!“

Zdroj: Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας

připravil a přeložil Michal Dvořáček

Η νέα εικόνα «Ο άγιος Ιάκωβος ο με συγχωρείτε», έργο του αρχιμ. Αμβροσίου Γκορελώβ

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..